Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

MONGOLIA

Naadam Festival

Lluitadors Entre els dies 11 i 13 de juliol, es celebra l’esdeveniment mes important de l’any per als mongols, el Festival Naadam. Es tracta d’una competició esportiva els originis de la cual es remunten a l’època de Genghis Khan, quan s’usava per a avaluar la destresa dels soldats. Actualment hi ha tres competicions: tir amb arc, lluita i carreres de cavall. Totes les categories són mixtes menys la lluita, on les dones tenen vetada la seva participació. Les autoritats comunistes, que van prendre el poder en 1924, preocupades per qualsevol tipus de reunió publica, van decidir centralitzar Naadam a UB i prohibir-lo a la resta del país.
Avui dia es celebra per tot el país, a les zones rurals els festivals són mes reduïts, es concentren en un o dos dies i els mes petits no tenen concurs d’arc. Però l’ambient és mes proper i real.
El 22 de juliol, a Baruunbüren, un petit poble d’uns mil habitants a mig camí entre Darkhan i Erdenet, vaig viure el meu primer Naadam. Danses budistes, cerimònies, música, cavalls, jeeps, jocs de fira, menjar, centenars d’espectadors, i festa, molta festa, en un paratge natural irrepetible.
Abans d'entrar a l'estadi Participaven esportistes de nou llocs diferents del aimag, seixanta-quatre lluitadors, dotze arquers entre els quals havia quatre dones, i centenars de cavalls i genets. Lloc de celebració: en plena estepa, a un costat de la carretera el poble i a l’altre l’estadi. L’estadi de dimensions similars a un de futbol regional a Espanya, esta envoltat d’un mur d’uns dos metres d’alçada, que permet la visió de l’interior des de la gropa d’un cavall. Encara que al començament de l’esdeveniment estava anunciat per a les onze del matí, res no va començar fins a la una del migdia. Cerimònia d’obertura amb grups de dansa, cants i petites actuacions com a qualsevol esdeveniment que es preï.
Public Els genets que han de participar a les carreres del dia creuen l’estadi de costat a costat, saludant a les autoritats al seu pas, i dirigint-se ja, pujol cap a dalt des d’on s’iniciaran i acabaran les carreres. Un a un van entrant tots els lluitadors a l’estadi realitzant la dansa de l’àguila, i presentat els seus respectes a autoritats i públic. Una mica mes tard se enfrontaran per parelles, eliminant-se un per combat, fins a la parella final. Mentrestant, en una esplanada a dos-cents metres de l’estadi s’esta celebrant el concurs d’arc, i aproximadament cada dues hores s’inicia una carrera de cavalls.
Tercer classificat en carrera de cavalls En la practica estàs tot el dia anant de dalt per a baix, a cavall, jeep o caminant, d’una competició a una altra. Estàs a l’estadi veient la lluita, en deu minuts començarà la carrera de cavalls, així que tots deixen l’estadi i es van pujol per a dalt a presenciar la sortida, als dos minuts genets i cavalls ja s’han perdut a l’horitzó i ja no queda res que veure. Així que o et quedes per allà gaudint del paisatge i les amistats, o baixes altra vegada a l’estadi, o baixes a veure el concurs d’arc. Sempre tenint en conte que en una hora poc mes o menys caldrà tornar a pujar a veure l’arribada. Així que si assisteixes a totes les carreres hauràs fet vuit quilòmetres camp a través, la meitat d’ells en pendent, suma-li els fets passejant pel recinte, i surten massa per a un occidental. Menjar i beure és un altre esport durant Naadam. Hi ha parades de tot tipus escampats pel lloc, te i airag (llet fermentada d’egua), khuurshuur (tortitas de carn), gelats, pa i fruites. Tot transcorre molt lentament, a les vuit quan ens anem, després de set hores, encara no ha acabat el campionat de lluita... Resumint, no t’ho pots perdre.
ArribadaCompetició d'arcCarreres de cavalls. És la prova que causa major respecte i admiració entre els mongols. Són carreres pensades per a valorar al cavall i no al genet, si cau el genet i el cavall creua primer la línia de meta, és el guanyador. A més els genets no superen els 10 anys, això garanteix que es valorin les qualitats del cavall i no les del genet. Hi ha sis categories, depenent de l’edat del cavall, i recorren una distància d’entre 16 i 30 quilòmetres La carrera es celebra a camp obert i és guiada per un jeep que precedeix als competidors. Arc. Els participants vesteixen vestits tradicionals i fan servir arcs construïts amb una combinació de fustes, escorces i ossos. Les fletxes, fetes de branques de salze i plomes de voltor, es llancen contra uns blancs de cuir rodons situats a terra, a una distància de 75 mts per als homes i 60 mts per a les dones. Els jutges, situats al costat dels blancs, certifiquen cada diana donant un crit i aixequen la mà.
La tensa espera Lluita. Combinació de lluita greco-romana i sumo, no hi ha divisions per pes ni límit de temps. Perd el primer a tocar el terra, exceptuant mans i peus. Els guanyadors tenen diferents categories: Falcó el que guanya cinc rondes, Elefant el que guanya set rondes i Lleó el campió absolut del torneig. Els lluitadors honren als jutges i al públic amb la dansa del àguila abans d’iniciar la ronda de combats, i el guanyador també la realitza a l’acaba cada combat. Els lluitadors vesteixen samarreta ajustada que deixa veure el tors (zodog), calçotets curts ajustats (shuudag) i les pesades botes mongolas (gutuls).

Enllaços relacionats The Naadam Archery Competition
The Mongolian Wrestling
The Alternative Olympics
Mongolia Today