Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

MONGOLIA

Ulan Baatar

Bibblioteca del Monasteri Gandan Ulan Baatar és una ciutat dominada per apartaments d’estil soviètic i llargs edificis estatals, plena d’espais oberts i llarguíssimes avingudes només interrompudes per algunes rotondes, i envoltada per barris de gers on viu una tercera part de la seva població. Després dels gers, muntanyes cobertes de pins i avets, i el riu Tuul, al costat del cual transcorre paral·lela la línia fèrria del Transsiberià. Fa menys de cent anys UB tenia una població de 50.000 habitants, ara són 800.000, a causa de l’alta immigració provinent del camp, així que no és estrany trobar-se gent vestida a l’estil tradicional. És el lloc ideal, si no l’únic, per a contractar la majoria dels viatges organitzats.
Sukhbaatar Sq. Sukhbaatar Square. És el centre de la ciutat. Des d’aquí, el 11 de juliol de 1921 Damdiny Sükhbaatar, l’heroi de la revolució, va declarar la independència de Mongòlia sobre la Xina. També van haver aquí les primeres manifestacions amb la caiguda del comunisme al 1989.
És habitual trobar-se famílies fotografiant-se enfront de l’escultura del seu heroi nacional. Presideixen la plaça l’immens edifici del Parlament i el modern Palau de Cultura. A pocs metres es troba el Museu d’Història Natural, el Post Office, el Store State Department (els grans magatzems d’UB, quinta plana plena de souvenirs a bon preu) o el Temple Choijin Lama.  
Gandantegchinlen Khiid Fa dos-cents anys havia a UB mes de cent temples i monestirs, per a una població de 50.000 habitants, però tots ells van ser destruïts a les purgues dels anys 30. Gandantegchinlen Khiid (Gandan) va quedar intacte amb la intenció d’impressionar als turistes. A poc a poc es va recuperant la normalitat i es van construint nous monestirs, encara que fins i tot avui hi ha poc mes d’una dotzena.


Monestir Gandan.
Acceso 1$, 9:00 12:00. "El temple de l’alegria complerta". Va ser l’únic monestir actiu durant l’època socialista. És un complex de cinc temples a la part alta d’un pujol al nord-oest de la ciutat. Des de Peace Av. es pot veure el Temple Megjiid Janraiseg que amaga un Buda de 23 metres d’alçada. El complex inclou a més una biblioteca amb mes de 50.000 volums i una escola d’estudis religiosos. Sent el temple mes actiu de la ciutat, és un bon lloc per a perdre’s, veure i conèixer gent, o comprar records a les botigues de caràcter religiós del carrer Zanbazaryn.
Winter Palace Winter Palace. Construït entre 1893 i 1903, és on el vuitè Bogd Khaan (Buda Vivent) i ultimo Rei, va viure per 20 anys. Quan ell va morir al 1924, el llavors govern comunista va prohibir futures reencarnacions, així que no van haver mes liders budistes al país. Actualment reconvertit en museu, els sis temples del complex exhibeixen alguns treballs de Zanabazar, joies, instruments musicals, pintura eròtica, un ger cobert amb 150 pells de lleopard siberià, o els mes diversos regals fets al Bogd Khan, incloent-hi una col·lecció de mes d’un centenar d’animals dissecats. Bus nº 7.
Gandantegchinlen Khiid Temple Choijin Lama. Convertit en museu, es troba a prop de Sukhbaatar Sq. Exhibeix col·leccions d’art religiós, relíquies, mascares tsam i vestits usats en cerimònies religioses. Es diu que és un dels temples mes bonics de Mongòlia.
Museu Història Natural. Accés 3$, fotos 5$. Cobreix geologia, zoologia, botànica, antropologia i paleontologia. Inclou les famoses restes de dinosaures, ous, nius, ossos i fins i tot alguns esquelets complets, entre ells el gegant Tarbosaurus i el seu germà menor el Saurolophus. Espectacular. Fotos a la secció de paleontologia 5$.
Zaisan Memorial Museu Història. La història mongola des de la prehistòria fins als nostres dies. Gran col·lecció de vestits i utensilis de tots els grups ètnics del país. Molt interessant l’exposició d’armes i estris dels grans temps de Genghis Khan.
Zaisan Memorial. Aquest gegantesc monument commemoratiu esta dedicat a la cooperació Mongolo-Sovietica durant la Segona Guerra Mundial. Esta situat en un petit pujol al sud d’UB, des d’on es gaudeix d’unes fantàstiques vistes de la ciutat. Agafar el bus nº 7 fins a Agricultural University, es veu a l’esquerra a la part alta del pujol.

Backpackers Guesthouse Hotel  Backpackers Guesthouse. 5$, dormitori 4 llits. L’alberg té només una capacitat de 8 llits, el que ho converteix en un lloc molt tranquil. Dutxa calenta i cuina compartides. Agència de viatges, tramitació de visats... Molt bona gent. Al costat del State Department Store.  Hotel  Genius Hotel. 20$, doble amb bany, dutxa de hidromassatge, llits amb bons matalassos i TV. Al costat de l’estació. Servei de bar i bugaderia (20000 toglots)  Hotel  Voyage Hotel. 60$, doble amb bany. Net i a prop de l’estació de tren. Excel·lent restaurant coreà en la planta baixa, Mr. Le Restaurant. Sauna 5$, massatge 10$.  Hotel  Edris Guesthouse. 3,5$, dormitori de 6 llits. Cuina i bany compartits. Esta situat a la tercera planta d’un lleig i vell edifici autèntica relíquia de l’època socialista.  Hotel  Zayas Guesthouse. Desconec preus. Bona impressió des de l’exterior.
Mixed Grilled Kebab Restaurant Little Hong Kong Restaurant. Al costat del State Department. Cuina xinesa, racions generoses i gran varietat de cerveses. Uns 10.000 mnt. L'únic restaurant d'UB amb "pollastre fregit", deliciós.
Restaurant  Mr Lee Restaurant. Sens dubte el millor restaurant coreà d'UB. Dintre del Voyage Hotel, val la pena caminar els deu minuts que ho separen del centre. Recomanació personal: "bambelan" (o alguna cosa així). Restaurant Ankara Restaurant. No estic segur del nom, es troba en Sukhbaatar Sq, mirant al Parlament a la cantonada inferior dreta. El millor turc fora de Turquia. Mixed Grilled Kebab, amanida i aigua, 6.100 mnt.

Estació de Ulan Baatar Transport públic. Autobusos (200 mnt) i trolebuses (100 mnt) recorren la ciutat de punta a punta. Còmodes, ràpids i fiables. S’accedeix per la porta del darrere i és el revisor qui s’apropa per a cobrar el bitllet. També funcionen multitud de microbusos privats, que tenen el seu centre de partida enfront de l’Estació de Tren, el seu preu vària en funció de la distància.
Cap a la resta del país surten furgonetes privades des de la Dragon Station. Per arribar-hi agafar el bus 23, i després de diverses rotondes baixar en el primer gir a la dreta, 15 minuts des de Sukhbaatar Square. Nombrosos trens surten diàriament cap als distints punts del país units per la via fèrria del Transiberia, Darkhan, Erdenet o Sainshand entre d' altres.
Adolescente No hi ha bicis a UB, i pedalejant un poc s’entén per que. Els cotxes ignoren per complet a vianants i ciclistes, s’imposa la llei del mes fort i la dreta no té en la practica cap valor. Clàxon per a tot menys per a cedir el pas. Un clàxon darrere teu és l'últim que escoltaràs abans que et passin per damunt. Ni tan sols un semàfor per vianants en verd concedeix preferència, molt al contrari, els cotxes que giren es llancen damunt d’un mentre travessa el pas de zebra, amb xiuletades i fins i tot insults. Amplis carrers de dos o tres carrils en un pèssim estat, sots d’un metre de diàmetre i un pam de profunditat, i arquetes i embornals sense tapa. No és un problema de densitat de trafic, al Caire hi ha 50 vegades mes, és un problema de falta de respecte.

Sugerencia Per a Mapes de Mongolia: els millors en Map Shop, al costat de Elba Electronics, a l’encreua-ment de Ikh Toyruu St. i Khudaldaany St. Si no, proveu en State Department Store i/o en el Central Post Office. Mapa Planol de carrers de Ulanbaatar JPG(285 kb) PDF(360kb)
Sugerencia Librería Scrolls. Al carrer Khudaldaany Gudamj, entre West Selbe St. i Baga Toyruu St. a prop del State Department, té un ampli assortiment de llibres de butxaca en angles.

 Preus
  Coca-Cola 200 mnt   Taxi aeroport 10000 mnt
  Suc 500 mnt   Autobús 100 200 mnt
  Cervesa 1000 1500 mnt   Internet 700 1100 mnt/h
  Menjar 1500 6000 mnt   Pizza (la mes cara) 6500 mnt

Enllaços relacionats Ulaanbaatar Metro Site
Ulaanbaatar Net