Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ETIOPIA

Peninsula del Sinai

Playa en la Bahia de Ghazala, Dahab Dahab es troba al sud-est de la Península del Sinai, lloc on transcorre l’Èxode bíblic de 40 anys de Moisés vagant pel desert amb el poble d’Israel, on va rebre els Deu Manaments, i lloc on se li van obrir les aigües del Mar Roig. El seu nom, “Or” en llenguatge beduí, esta dedicat a la sorra de la badia de Ghazala, una de les dues badies que formen Dahab. El-Qura és la segona i molt mes gran. La combinació de sorra fina, la seva magnifica aigua blava cristal·lina, i el seu exuberant passeig de palmeres, fan de Dahab el lloc preferit dels windsurfers, i per la seva ubicació lloc ideal per a moure’s pel Sinai.
Blue Hole Blue Hole. És el mes famós i mes bonic centre de busseig del Sinai, també conegut com “El canó”, es troba a uns 10 km de Dahab, i és accessible en 15 minuts per una carretera que transcorre per la platja. Pren el seu nom de la seva claríssima aigua blava, que té directament a la vora una profunditat de 80 metres. No és fàcil arribar fins a allà però definitivament mereix la pena. El profund “forat blau” descansa sota unes terrasses de coral poc profundes on abunden dotzenes d’espècies de peixos, anguiles i altres meravelles marines. És millor de totes maneres no deixar que la bellesa marina t’arrossegui massa al fons, mes d’un s’ha aventurat mes del compte i no ha tornat mai a causa de la narcosis nitrogena. Cursos d’iniciació al bussejo per 24$ per dues hores de teòrica i mitja d’immersió. Per a fer snorkel millor llogar les aletes , ulleres i tub en Dahab.
Blue Desert. Són uns 15 km cuadrats a l’oest del monestir de Sta Catherine, camí de Dahab. Al 1980, l’artista belga Jean Verame armat amb 10 tones de pintura color blau-ONU, el color de la pau, va pintar sis quilòmetres de roques, algunes de les quals fan mes de nou metres, amb la idea de representar la fi de la guerra entre Israel i Egipte.
Colorado Canyon Colorado Canyon. Milions d’anys endarrere el Sinai estava cobert pel mar, i al retirar-se va deixa un bonic llegat de rares formacions rocoses i un canó de grandària vertiginosa, prop de la ciutat de Nuweiba. Les parets del canó que poden arribar fins als sis pisos d’altura, adquireixen un intrigant to vermellós degut a l’erosió que va produir l’aigua sobre la roca calcària i gres de la zona. El canó de tan sols 700 mts de longitud mereix una curta excursió a 45º sota el abrasador sol del desert.
Escaleras a la cima del Mt. Sinai Mont Sinai. També conegut com Jebel Musa, Gebel Mousa, Bosc de Moises o Muntanya de Moises, no és ni el mes alt, ni el mes bonic, ni el mes esglaiador pic del paisatge lunar que forma el sud de la península del Sinai. Però té una considerable importància per a les dues religions monoteistes mes populars del planeta. Per als cristians, és la muntanya des de la qual Déu va parlar a Moises i li va lliura els Deu Manaments; i per als musulmans és sagrada per ser el lloc des d’on Borag, el cavall de Mahoma, va ascendir al cel. Dos camins duen al cim (2285 mts), 3750 graons de pedra col·locats pels monjos del Monestir de Sta. Catherina, i una pista de terra pel costat oposat, practicable el 80% en camell. Tres hores de pujada pel camí, i una mica menys de dos de baixada per les escales. Endur-vos abundant aigua, i roba d’abric si aneu a veure l’alba; hi ha lloguer de mantes en el cim.

Protectorat de Sta. Catherina
. És un àrea biològica de gran interès i inclou les mes altes muntanyes d’Egipte. Aquest ecosistema de gran altura conté una sorprenent diversitat d’espècies salvatges, algunes úniques en el món.
Arbusto Sagrado, Monasterio de St. Catherina Monastir de Sta Catherina. Construït al voltant del lloc on es creu que Déu es va dirigir a Moisés en forma d’arbust “en flames”, als peus de la forest Sinai, és lloc de peregrinació religiosa des de fa 1500 anys. Conté una llibreria de manuscrits i icones antigues únicament superada per la del Vaticà, així com una capella del segle VI en el lloc exacte on va cremar l’arbust. El primer pelegrí va ser el monjo grec Silvanos en 378. Un any mes tard, l’emperadriu Sta. Helena ordena construir una torre per a defensar al creixent grup de monjos que creuen haver descobert l’arbust “sagrat”. Entre 527 i 565 es realitzen obres de fortificació i ampliació del recinte ordenades per l’emperador Justiniano. Les principals estructures van ser aixecades per l’arquitecte Etienne Ailisios, el qual va ser executat quan l’emperador es va assabentar que el monestir no s’estava construint al cim de la muntany.

Dades generals
Fronteres Golf de Aqaba, Golf de Suez, Egipte i el Mar Mediterrani. Deposito de agua, El Tor
En la playa de Dahab
Oasis
Població Esta dividida bàsicament en tres grans grups: beduins (uns 80.000), empleats del sector turístic, i militars (40.000).
Capital El Tor, capital administrativa del Sinai, es troba a l’oest de la península. Els primers monjos grecs que es van assentar allí en el segle IV li van donar el seu nom, que significa “muntanya”.
Altres Ciutats Dahab, Sharm El Sheik, Nuweiba, Abu Durbah, Taba
Religió El 80% dels egipcis són musulmans, 10% coptes, i després altres minories com cristians, etc.
Idioma L’idioma oficial és l’àrab, però molta gent en sectors turístics parla angles, i fins i tot francès i alemany. Els beduins de l’interior del desert no solen parlar angles, així que és recomanable anar acompanyat d’un guia local.
Moneda La moneda oficial és la lliura egípcia, dividida en 100 piastres. Hi ha bitllets de 1£, 10£, 20£, 50£, 100£ i 200£. Els preus són de vegades escrits sense decimals, per exemple “ 233” en comptes de “ 2,33”. Imatges dels bitllets.  Imátges dels billets.
Hora Oficial L’hora a Egipte és Middle European Time(MET) + 1 hora, Maig a Setembre MET + 2 hores.
Festes Oficials (2002) 23 de febrer Eid al-Adha, 16 de març Nou Any Islàmic, 25 d’Abril Festival de l’Alliberament del Sinai, 1 de maig, 6 de maig Sham El Nessin (Osterfest), 25 de maig Moloud (natalici del profeta), 18 de juny Festival d’Alliberament, 23 juliol Dia de la Revolució, 6 d’octubre Dia de les Forces Armades, 6 8 de desembre Eid al-Fitr (Fi del Ramadan), 23 de desembre Dia de la Victòria.
Aquestes dates canvien cada any, doncs són calculades amb el calendari lunar.
Requisits d'entrada Cal obtenir un visat a l’ambaixada Egípcia o en el propi aeroport del Caire. Costa 25$ i és vàlid per un mes, i no són necessàries fotografies, encara que si omplir un formulari. Mes informació en Serveis Consulars del Ministerio de Asuntos Exteriores.

Història (*)
Encara que el nom "Sinaí" s’esmenta diverses vegades en La Bíblia (èxode 16, I i èxode 19, I), segueix sent confús d’on ve originalment. Una teoria, no obstant això, és que pot ser que derivi de la paraula "sin", que és el nom d’un antic déu de la Lluna.

30000 AC Es el mes antic assentament en el Nord de la península.
3100 AC Comencen les dinasties egípcies tal qual les coneixem avui dia. Menes uneix dos regnes a Egipte.
2500 AC Els hyksos, nòmades provinents de l’oest d’Àsia, creuen el Sinai per a envair Egipte. Durant aquesta època no es troba activitat egípcia en les mines i pedreres del Sinai.
1400 AC Segons la Bíblia, Moises vaga durant dècades per la regió. Déu, davant mig milió de israelites, es dirigeix a Moises en el mont Sinai.
332 AC Tropes d’Alejandro el Gran, creuen la península amb la intenció de conquistar Egipte.
~0 DC La Verge Maria amb el seu fill Jesús creua el Sinai en la seva fugida de tornada a Palestina.
~550  El monestir de St. Catherina es construeix per ordre de l’emperador Justiniano.
1050 Els àrabs envaeixen Egipte i entren en el Sinai, convertint a molts dels seus habitants a l’islamisme.
1182 Salah El Din marxa amb les seves tropes a través del Sinai, entrant a Jordània a través de Aqaba.
1517 El sultà turc Selim envaeix Egipte des de la costa del Sinai. Construeix fortaleses, guarnicionadas amb soldats moriscs per protegir als pelegrins.
1858 Saed Pasha estableix una quarantena per a pelegrins en El Tor.
1869 El Canal de Suez entre el Mar Mediterrani i el Golf de Suez, s’inaugura amb una longitud de 195 km.
1910 Comença l’excavació i extracció de petroli. En 1921 és finalment descobert petroli prop de Abu Doria.
1948-49 Primera guerra àrab israeliana en la qual també participen Jordània, l’Iraq, Egipte, Síria i Líban.
1956 Com reacció a la crisi del Canal de Suez i en coordinació amb militars anglesos i francesos, Israel ocupa el Sinai. En el mateix any, després de finalitzar la guerra, la Unió Soviètica i els Estats Units obliguen a Israel a retornar els territoris a Egipte.
1967 Guerra dels Sis Dies, un atac des d’Israel entre el 5 i el 11 de juny, deixa sota control israelià de nou la península.
1973 6 d’octubre, Guerra de Yom Kippur, liderada per Egipte i Síria contra Israel. El trencament dels acords deixa a Egipte amb part del costat est del canal de Suez, una zona que s’endinsa un parell de quilòmetres en el Sinai.
1979 Acord de Pau entre Israel i Egipte que força als israelians a retirar el seu exèrcit així com els assentaments del Sinai abans de 1982
1982 Israel finalitza el procés de retirada. La Força d’Observadors Internacionals s’instal·la per a vigilar les forces militars d’ambdós bàndols.
1983 Ras Mohamed, és declarat el primer i únic parc nacional d’Egipte amb un àrea de 97 km2. Ara inclou 480 km2 de mar i terra.
1989 El 15 de Març, la petita ciutat de Taba, propera a la frontera israeliana, és lliurada a Egipte després d’anys de dures negociacions, ja que aquest enclavament no va ser inclòs en els acords de pau de 1979.
(*) Font de dades: Sinai Egypt's Beauty

Links de interes Sinai Travel Guide, Dahab Red Sea Info