Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

EL HIERRO

Ruta en cotxe 2

Sugerencia Ruta extreta de la Web Oficial de Turismo Isla de El Hierro seguida durant el nostre viatge, ampliant alguns continguts i afegint les nostres fotos.

Vistas desde el Parador Nacional de Turismo Partint del Parador situat a Las Playas, segueixi la carretera que li porta al Puerto Estaca, únic punt d'accés a la illa fins que al 1.972 es va inaugurar l'aeroport, i que continua cap a Valverde. Las Playasés un badia sota un gran escarpe semicircular que va des del Roque de la Bonanza, una nua roca basàltica que s'eleva 200 mts sobre el mar a uns pocs passos de la costa, fins a El Parador, una construcció d'estil castellà de 1.973 que es troba al final de la carretera davant del mar i envoltat d'uns fantastics penya-segats. Durant les dues setmanes que vam estar a l'illa, la badia va ser la zona on el mar es va veure més tranquil i amb menys onatge, realment apte per al bany.
Puerto Estaca Roque de la Bonanza Roque de la Bonanza Las Playas Las Playas
A quatre kilometres del port desviï's a la dreta, portant-li aquesta carretera fins al petit poble d'estiueig de Parroquia de Nuestra Señora de la Concepción, ValverdeEl Tamaduste, completament abrigat dels mars més turmentosos, posseeix una tranquil·la cala amb una agradable platja. Tornant a la carretera general, segueixi pujant en direcció a Valverde. La capital de l'illa de El hierro està situada en un verd vessant entre els 570 a 650 mts d'altitud, i és l'única de les capitals canàries que no té costa. Aquí veurà pintoresques cases blanques, teulades vermelles i jardins plens de color. És obligada la visita a la Iglesia Parroquia de Nuestra Señora de la Concepción, construïda al 1.767 sobre els fonaments d'un temple del segle XVI per donar les gràcies per haver aconseguit repel·lir un atac dels pirates. Davant de l'església es troba la plaça del Ajuntament, un edifici d'estil tradicional, envoltada de balustrades.
Prengui de nou la carretera per la qual va arribar des de El Tamaduste, arribarà a una corba tancada cap a la dreta. Prengui el desviament cap a Echedo. Després de recorreguts uns 300 mts gaudirà d'una vista fantàstica sobre El Tamaduste i l'aeroport des del el Mirador de Las Pernadas. Durant el recorregut gaudirà de bells paisatges, arribant a Echedo (a 4 km de Valverde), poble molt pintoresc i del que es diu té el millor clima de l'illa. Passada la plaça, continuï la carretera pujol a baix fins a la costa. Tot el camí ofereix unes fantàstiques vistes fins al Charco Manso, un conjunt de piscines naturals formades en roques volcàniques que crean una Preciosa cala amb penya-segat d'arcs i bufaderes d'uns 30 metres de llarg. Sorprèn el nom, perquè malgrat les escales per accedir a les piscines, la violència del mar i el fort onatge no aconsellen un bany.
Charco Manso Charco Manso Charco Manso Charco Manso Charco Manso
Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas Retorni a Echedo i just passada la plaça torci i prengui la carretera que baixa del Mocanal, poble en què els artesans treballen la fusta i la llana. Segueixi cap a la dreta en direcció a la costa i finalitzarà en el Pozo de Las Calcosas, 50 metres més a baix i a la vora del mar. Es tracta d'un petit poble pesquer de cabanyes de pedra negra amb sostres de palmell (colmo), que va ser reconstruït pels habitants de Monacal per passar aquí les seves vacances. El més interessant són unes piscines naturals preparades per al bany que s'han format en una llengua de lava, que es nodreixen i renoven amb l'aigua del mar constituint un oasi de pau enmig d'un atrafegat Atlàntic. Al poble nomes es pot arribar després de baixar una sendera serpentejant d'empinades escales pel penya-segat, però la recompensa justifica l'esforç. És probablement el lloc mes bonic de l'illa.
Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas
Torni al Mocanal per la carretera i segueixi per la carretera general via Erese i Guarazoca. El nom de Guarazoca ve de la princesa bimbatxe que va trair, per amor, al seu poble revelant a un soldat espanyol el seu secret millor guardat: com obtenien l'aigua. Passant aquest últim poble uns 200 metres, poc abans del cementiri, trobarà una pista de terra a mà dreta, a 100 metres està el mirador de La Peña, on està el restaurant escola dissenyat per l'artista lanzaroteny César Manrique, i des dels finestrals del qual es tenen unes magnífiques vistes. El panorama sobre la Vall del Golf és magnífic.
Pozo de Las Calcosas Pozo de Las Calcosas Vistas desde el Mirador de la Peña Mirador de la Peña Vistas desde el Mirador de la Peña
Dos quilòmetres més endavant passarà per Las Montañetas, un dels pobles més antics de l'illa, ja abandonat des de fa molt temps. Els seus horts fèrtils encara es conreen i alguns propietaris han restaurat les seves cases conservant l'estil herreny, convertint-les en cases estiuenques o de turisme rural. La carretera continua cap a San Andrés (1.100 mts altitud) a través d'una regió alhora fèrtil i escarpada, amb horts de papes i hortalisses, plantes farratjeres, figueres, ametllers i eucaliptus, prats per a pasturatge i quilòmetres de típics murs de pedra lávica.
Arbol Santo de GaroéPoc abans d'arribar a ell, a mà esquerra, una pista forestal adequada per a un turisme, ens porta fins el Árbol Santo, l’arbre sagrat dels bimmbatxes, al que els vilatans donen el nom de Garoé. Explica la llegenda que en una ocasió va fluir de l'arbre aigua suficient per proveir a tota l'illa, ja que les agulles d'aquest pi posseïen la rara facultat d'acumular grans quantitats d'aigua. A El Hierro no hi ha rius, ni rierols en superfície, així que quan van arribar els conqueridors al segle XV, els bimbatxes van ocultar l'arbre, pensant que si els castellans no trobaven aigua s'anirien de la illa. No obstant això, explica la tradició, que una donzella illenca enamorada d'un soldat espanyol va revelar a aquest el secret, rebent per tal acció i com a càstig del seu poble la mort. L'arbre va ser destruït en 1.604 per un huracà, i en el seu lloc es va plantar un til·ler en 1.957, però encara existeixen les tolles i safaretjos naturals on es recull l'aigua de pluja.
Parador Nacional de Turismo Pozo de las Calcosas Parroquia de Nuestra Señora de la Concepción, Valverde Camino de Jinama Parroquia de Nuestra Señora de la Concepción, Valverde
Un cop arribat a San Andrés, es desvia per la carretera general cap a l'esquerra en direcció a Valverde. Als 2 km pren el desviament a l'esquerra direcció a Isora, un poble que s'allarga a banda i banda de la carretera, amb gracioses cases emblanquinades de blanc, afables patis interiors, jardins i parres. Uns 800 mts més endavant hi ha un mirador esplèndid sobre Las Playas, el Roque de la Bonanza i el Parador. De tornada pel mateix trajecte, torna a la carretera general, i seguint a la dreta es dirigeix a Valverde per Tiñor, que diuen és el poble més petit de la illa, tornant al Parador per el Puerto de La Estaca.

Durada aprox. 7 horas. Recorregut Las Playas – Puerto Estaca – Tamaduste – Valverde – Echedo – Charco Manso – Echedo – Pozo de Las Calcosas – Mocanal – Erese – Guarazoca – La Peña – Las Montañetas – San Andres – Isora – Valverde – Puerto de La Estaca – Las Playas