Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ORIENT MITJA

El Caire

Primer día L'avió s'envola de Barcelona amb una hora de retard. A l'arribar a Avió l'aeroport de Cairo agafem un taxi (60LE) fins a l'hotel, deixem les coses i ens anem a sopar a un koshari house de la cadena El tahrir que hi ha molt a la vora.
Koshari house, El tahrir Cairo mai dorm. Caòtica, sorollosa i contaminada, les àmplies avingudes del centre contrasten amb les carrerons i cases desballestades del barri vell. Les tradicionals shishas i teterías conviuen amb cafès estil europeu, i els amuntegats barris vells miren amb enveja l'opulència del barri residencial de Zamalek, on estan les ambaixades i resideixen la majoria dels occidentals. El tràfic esta en permanent hora punta, convertint el fet de creuar un carrer de vuit carrils en una ciutat sense semàfors en una experiència inoblidable. És a partir de la mitja tarda quan el centre s'omple de gent, i les botigues i tenderets ambulants estan oberts fins a mitjanit. Sempre a l'ombra de les piràmides, Cairo es una ciutat amb una forta personalitat per descobrir.  Mapa Mapa de la ciutat.
Museo Egipcio Museo Egipcio Segundo día Comencem el recorregut per Cairo amb una visita al Museu Egipci (50/25 LE adult/estudiant). La primera vegada que el vaig visitar el museu es podien fer fotos sense flash, la segona es podien fer fotos comprant un tiquet de cinquanta lliures, ara ja no es poden fer fotos de cap de les maneres. Tot sigui per la ciència. Malgrat tot segueix sent un lloc de visita obligada a Cairo. Diuen que si li dediques un minut a cada peça exposada trigues noranta dies en recórrer-lo sencer. Nosaltres la veritat és que nomes vam estar dues hores, però crec que és suficient. La visita es un repàs complet a la història de l'antic Egipte. Hi ha mòmies, sarcòfags, pergamins, utensilis d'ús diari, escultures, trons, carros, armes... Segurament la part mes interessant son les sales de joieria i la de Tuthankamon. L'accés a la Sala de les Mòmies Reals són 100 LE extra.
Mezquita al-Hussein Per la tarda visitem el barri musulmà Patrimonio de la Humanidad - UNESCO. Agafem un taxi (10 LE) fins a Midan Hussein, una Preciosa plaça enjardinada plena de palmeres enfront de la Mesquita al-Hussein (lloc on suposadament es va enterrar el cap del nét de Mahoma) i al costat del famós mercat de Al-Khalili. Aquí comença un laberint de carrers semi asfaltats, tallers artesans, teteríes, dones embolicades en vels negres, limpiabotes, venedors ambulants, carrerons sense sortida... És el Cairo mes fascinant, el mes àrab, el mes autèntic. Pugem per al-Gamaliyya fins a la mesquita fatimí del-Hakim, creuem la muralla per Bab an-Nasr i entrem de nou per Bab al-Futuh, dues portes construïdes en el segle XI. Regressem per Sharia al-Muizz li-Din Allah, un animat carrer ple de mesquites, madrasses i carabassars.
Barrio musulmán Barrio musulmán Barrio musulmán Barrio musulmán Barrio musulmán
De tornada a l'hotel decidim visitar la que diuen és la millor pastisseria de Cairo, "El Abd". Està plena de gent, hi ha almenys una desena de dependents i a les prestatgeries abunden els dolços de mel, xocolata, pistatxo, avellanes i ametlles, a més de pastissos, xurros i deliciosos gelats, tots ells deliciósos i a preus egipcis.
Sugerencia Es gairebé mitja nit i descobrim que ens hem quedat sense efectiu. No trobem cap casa de canvi oberta, els seus horaris són de 8:30 a 23:00. Ens enterem de que el Hotel Nile Hilton ofereix canvi les 24h del dia. Una bona oportunitat per les butxaques de baix pressupost per visitar un lloc amb habitacions netes.
Pirámide de Keops Tercer día Avui visitem l'única meravella del món antic que encara es conserva, les Piràmides de Gize Patrimonio de la Humanidad - UNESCO (50/25 LE adult/estudiant). ?A mesura que ens apropem al desgavellat i pobre barri de Gize comencem a veure les piràmides amagant-se després de les cases. El taxi (20 LE) triga quaranta minuts. Per 40 LE mes ens esperarà tres hores i ens durà de tornada a Cairo. També aquí es veuen pocs turistes. Comencem el nostre passeig a la Esfinx, sens dubte l'escultura mes famosa d'Egipte. Va ser tallada en roca natural i té forma de lleó tombat amb el cap del rei Kefren. El seu nas va ser destrossat per mamelucs fanàtics en el segle XIV amb tirs de canó. Poc mes amunt es troba la Piràmide de Keops.
Esfinge Els números parlen per si sols: fa 137 metres d'alçada, 230 metres en cada costat, esta construïda amb 2.300.000 blocs de pedra que pesen entre 1,5 i 15 tones, i segons Herodot van treballar en ella 100.000 obrers durant 20 anys. Envoltant-la ens trobem a l'est el Museu de la Barca Solar (50 LE) i al sud tres petites piràmides dedicades a les reines, germanes i dones del faraó. En el costat nord la carretera, a la qual esperen camells i carruatges llençats per cavalls als turistes amb poques ganes de caminar, ens duu a la Piràmide de Kefren. És fàcil reconèixer-la perquè és l'única que conserva una part del revestiment a la cúspide. Te una mida de 137 metres d'alçada i 210 de base. Al seu costat abunden els camells al costat dels quals fer-se una foto de record. Vorejant-la, a l'est es veu la Piràmide de Micerinos. El fill de Kefren gaudeix d'una piràmide bastant mes petita, 66 metres d'alt i 108 metres de base. Al seu interior es va descobrir un sarcòfag de granit i nombrós tresors que jeuen al fons del mar al costat del buc que havia de transportar-los a Anglaterra al 1837. Han estat un parell d'hores a 35º però amb una agradable brisa que ho fa força suportable.
De tornada a Cairo mengem una mica al restaurant Felfela, abans de sortir cap a l'aeroport camí de Aleppo. El trajecte són uns quaranta minuts i no hauria de costar mes de 60 LE, encara que segur que un local paga una quarta part.
Esfinge Pirámide de Micerinos Pirámide de Kefren Pirámide de Keops Piramides de la reinas junto a la Pirámide de Keops
Vigésimoquinto día L'habitació que vam ocupar ahir nit en l'Hotel Lluna no té gens que veure amb la de fa un mes. No havent-hi lliures para avui ens canviem a l'hotel Cosmopolitan a tot just 100 metres. Entre una cosa i altra fins a les dotze no hi som al carrer. Avui toca la zona cristiana de Cairo. Agafem el metre (1 LE) a Sadat i ens baixem a Mar Girgis. Mapa Mapa del metro.
Barrio copto Hi som al centre del Barri Copte un dels punts mes interessants de la ciutat. Un recés de pau de tot just mitja dotzena de carrers per a vianants, estrets i empedrats, herència de l'aparició i apogeu del cristianisme entre els segles IV i VII. Passejant pels seus carrers visitem l'Església i Monestir de Sant Jordi, la Església de Santa Bárbara (que conté les relíquies d'aquesta santa, que va ser empresonada i torturada fins a morir per no casar-se amb l'home que el seu pare li havia assignat), la Església de San Sergi (al soterrani del qual es troba una cripta on se suposa que va descansar la Sagrada Família durant la seva fugida d'Egipte), el Convent de San Jordi (on encara estan les cadenes usades per al seu martiri), la Sinagoga de Ben Ezra (el lloc on suposadament la filla del faraó va trobar a Moisés en una cistella de vímet) i la fantàstica Església Penjant de Al-Muallaqa (coronada amb dos campanars i consagrada a la Verge Maria). Veiem algunes parades amb productes diversos i botigues de motius religiosos. Al monestir de Sant Jordi hi ha un bar dut per una gent molt amable on ens refresquem i prenem alguna cosa abans d'anar al mercat de Khan al Khalili.
Barrio copto Barrio copto Iglesia Colgante de Al-Muallaqa Barrio copto Barrio copto
Khan al Khalili Khan al Khalili. És un petit soc d'estrets carrerons amb centenars de botigues, petites fabriques i tallers, però també ple de turistes i els seus inconvenients. Al seu interior trobem el cafè Fishawi que presumeix d'haver estat obert les 24h del dia durant els últims 200 anys. Envoltats de l'encant i la màgia d'aquest animat basar passem al voltant de tres hores, i aconseguim en una tarda liquidar el tema regals. Un miracle. Mocador de seda per a la dansa del ventre 30 LE, samarreta de cotó amb l'alfabet àrab pintat 15 LE, tasses de cafè amb llet 12,5 20 LE , gerro de pedra decorada amb motius jeroglífics 45 LE, joc de tres piràmides de pedra 20 LE, 1 escarabat de pedra 20 LE, i una shisha completa amb tres racions de tabac diferents 30 LE. En una terrassa a primera fila amb vistes a Midan Hussein ens deixem enganyar, i paguem 25 LE per dos tes a la menta i un aigua. Taxi a l'hotel 10 LE.
Sopem a la plaça Midan Orabi. Una zona repleta de restaurants econòmics a l'aire lliure, ple de gats, barbacoes i amb poques possibilitats d'aconseguir alcohol. Un bon lloc per a sopar, ple fins als topalls de vilatjans. 29 LE per 1/2 pollastre, 1 kefta, 1 amanida, 1 humus i dues mirindas. Al tornar a l'hotel preguntem per un vehicle per a anar demà a la zona de Saqqara, ens demanen 250 LE. Sense gairebé regatejar aconseguim un taxi al carrer per 150 LE en menys de 10 minuts.
Pirámide escalonada del rey Zoser Vigésimosexto día Arribar a la zona de Saqqara Patrimonio de la Humanidad - UNESCO es poc menys de una hora. Visitem el seu nou museu, d'una sola planta encara que molt bé etiquetat, àmpliament documentat i molt amè de seguir. Una molt bona introducció a les piràmides que veurem després. A uns minuts amb cotxe es troba la Pirámide Escalonada del rei Zoser, la mes antiga de tot Egipte. Esta feta de pedra calcària i tal vegada per això estigui en pitjor estat. Tot just fa 60 metres d'altura i presenta sis graons d'uns deu metres cadascun. A pocs metres es veu un altra del mateix estil, la piràmide de Unás, el deteriorament de la qual és tal que sembla un munt d'enderrocs d'obra.
Acceso a la Pirámide de Teti Una mica mes allà es troba la Mastaba de Mere-Ruka, un noble de la cort del faraó Teti. Consta de 32 sales decorades amb escenes de tot tipus en molt bon estat de conservació. En una de les sales hi ha una estàtua de Mereruka amb una taula d'alabastre per als sacrificis. Al costat de la tomba es troba la Pirámide de Teti, que esta en ruïnes i a punt de ser coberta per la sorra, encara que el seu interior es accessible per una còmoda escala. L'interior és molt mes espectacular que a Kheops o Kefren. Hi ha jeroglífics a les parets i el sostre esta decorat amb estrelles. Fins i tot es pot veure el sarcòfag de pedra negra on va haver d'allotjar-se el tal Teti uns pocs milers d'anys.
Pirámide Roja de Snefru Esfinge de alabastro D'aquí ens traslladem a Darfur, a uns deu quilòmetres. Aquí esta la Piràmide Doblegada de Snefru, que es diu així perquè canvia l'angle d'inclinació a mitja construcció. Va ser el primer intent de piràmide de 99 metres i va haver-hi complicacions en la fase de revestiment, després de les quals el faraó va ordenar edificar un altra de nova, la Piràmide Vermella de Snefru, que deu el seu particular color a la pedra local feta servir per a la seva construcció. L'interior d'aquesta piràmide també es pot visitar. Cal baixar 148 graons incrustats en una taula de fusta, separats entre si uns quaranta centímetres, per un passadís sense mes il·luminació que un fluorescent al final del túnel. Un malson per a qualsevol que
tingui el mes mínim indici de claustrofòbia. El premi és una formidable càmera de quinze metres d'alçada, amb un entarimat de fusta al fons des d'on es pot accedir a un altra càmera similar. La millor almenys per dintre. Per últim anem a Memphis Patrimonio de la Humanidad - UNESCO, a 10 km d'aquí, on en un museu a l'aire lliure s'exhibeixen algunes escultures dels déus de la ciutat, de Ramses II i una esfinx d'alabastre de vuitanta tones. En una sala coberta s'exposa una enorme estàtua de Ramses II estirat a terra, els peus del qual es van perdre quan els anglesos van intentar traslladar-la al final del segle XIX.
Pirámide Roja de Snefru Estatua de Ramses II, Memphis Mastaba de Mere-Ruka Estatua de Ramses II, Memphis Pirámide Doblada de Snefru
Ultimes hores en Cairo. Fem una bona migdiada i sortim a passejar una mica. Suc de mango a l'Americane 8 LE. Comprem a la pastisseria El Abd una safata de 29 LE plena de deliciosos dolços i pastes per a dur a Barcelona.
Pasteleria El Abd Hotel Hotel Luna. 150 LE hab. doble amplia i de sostres alts, bany complet, quatre llits, aire condicionat, esmorzar inclòs (pa, mantega, quesito, melmelada i cafè o te). Molt cèntric, 5ª planta amb ascensor. Internet gratuït. Hotel Hotel Cosmopolitan. 57$ hab. doble amplia i còmoda, amb bany complet, a/a, aigua calenta, TV i nevera. Esmorzar bufet lliure. Molt sobrevalorat, un edifici clàssic amb un antic ascensor, llargues catifes i reminiscències de glòries passades.
Restaurant El Tahrir. Cadena de locals bastant popular on nomes serveixen kosharis. També reparteixen a domicili. Sortint de l'hotel Lluna, la primera a la dreta. Restaurant At-Tabie ad-Dumyati. Es troba al centre
Puesto callejero comercial enfront de l'hotel Lluna, soterrani -1. Hi ha una zona amb diversos restaurants que comparteixen taules en una area comuna. Nomes fan amanides (4 LE) per a dur i algunes postres.
Restaurant Felfela Rest. Ambient agradable, tranquil i refinat, per a aïllar-se per una estona de la bullícia constant de Cairo. Uns 50 LE per persona. Restaurant El Abd. Impressionant pastisseria, diuen que la millor de Cairo. Prestatgeries saturades de dolços de mel, xocolata, festuc, avellanes, ametlles... a més de pastissos, xurros i deliciosos gelats, i tot a preus egipcis. IMPRESCINDIBLE. Restaurant L'Americane. 8 LE el suc de mango.